Wolken in je landschap fotografie

Velen van ons die foto’s nemen tijdens een mooie vakantie van een weids uitzicht doen dit het liefst wanneer er geen wolken te zien zijn. Dit geeft ons namelijk het idee dat de foto dan mooier is dan met een paar wolken zichtbaar. Persoonlijk vind ik de foto dan snel wat saai overkomen, een wolkje hier en daar geeft de foto zoveel meer drama waardoor het leuk word om naar te kijken.

Maar het vastleggen van een lekkere dikke wolk kan wel eens lastig zijn omdat dezelfde wolken vaak veel lichter zijn dan het landschap waar ze overheen drijven. Je kunt de wolken makkelijk over belichten of de rest van het landschap onderbelichten, maar gelukkig zijn er ook manieren om het meeste uit de wolken te halen zonder tot over of onderbelichting over te gaan.

1. Houd rekening met de hooglichten
Als je een foto zoals hierboven is het verstandig om overbelichting van de wolken te voorkomen. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is om te gaan fotograferen in de “M” manuele stand, en waarbij je een spot lichtmeting doet(instelling op je camera). Stel je diafragma in en neem je lichtmeting op het lichtste gedeelte van de wolken. Stel daarna de sluitertijd zo in dat de witbalans meter in de zoeker, LCD of bovenop je camera ongeveer 1,5 tot 2 stops overbelichting laat zien (de meter slaat rechts uit). Her positioneer jezelf zodat je de foto kan nemen die je wilt nemen en doe je ding!

Het kan zijn dat je de sluitertijd iets zal moeten bijstellen, maar met de hierboven benoemde setting zal je al een heel eind komen.

2. Vermijd vlakke saai gedeelten
Wolken zijn een perfecte toevoeging aan bijna elke landschapsfoto met de volgende uitzondering: een saaie laaghangende en karakterloze grijs wolkendek waar geen einde aan komt. Je kent het wel een typische herfstdag in Nederland. Een dergelijk wolkedek voegt geen diepte en karakter toe aan je foto maar geeft alleen een grijze achtergrond. Een sluierbewolking daarentegen die hoog aan de hemel hangt kan juist weer een mooie evenwichtige belichting geven. Dit kan ideaal zijn voor het fotograferen van bloemen doordat er een natuulijke defuser is voor de zon. Ze doen echter niets voor een landschapsfoto.

3. Leg het vuurlicht vast in de ochtend of avond
Wolken zijn eigenlijk alleen maar dikke pofferige en witte vormen die over de aarde heen drijven. En ze zijn in hun eigenrecht heel erg mooi en in veel gevallen om bij weg te dromen. Maar een vurige oranje bewolking kan voor zoveel meer drama en karakter zorgen in je foto. Een wolkendek zoals hierboven zijn eigenlijk alleen maar vast te leggen als je rond het gouden uur op jouw fotografieplek bent. Eigenlijk moet je nog langer wachten of eerder aanwezig zijn want wolken zoals deze komen pas in het blauwe uur aan de orde. Dit blauwe uur is voorafgaand of aansluitend op het gouden uur afhankelijk of je in de ochtend of avond gaat.

4. Kies een lange sluitertijd
Om de wolken die je vastlegt een mystieke uitstraling te geven kun je het beste een wat langere sluitertijd proberen. Hiervoor is een goed statief toch echt een must! En om het meeste uit een lange sluitertijd te halen is een lekker windje ook niet verkeerd anders bewegen de wolken niet 😉 . De foto hierboven is genomen met 47 seconden sluitertijd en het was behoorlijk winderig aldus JefF Sinon. Net als dat je met een langere sluitertijd hebt bij water (een zijde look), zal de wind ook hebben in combinatie met een lange sluitertijd bij op wolken.

5. Zet de wolken centraal
Normaal hebben de wolken een bijrol in een landschapsfoto, maar wolken kunnen ook een hoofdrol spelen. Zo speelt het landschap in deze foto een ondergeschikte rol in plaats van andersom.

Published by